Kawa z rana, herbata po południu – wielu z nas wyznaje taką zasadę. I jak się okazuje mają rację, choć wielu specjalistów odradza spożywanie kawy w ogóle ze względu na jej odwadniające i wypłukujące minerały właściwości. Jest jednak niezastąpiona w walce z porannym zaspaniem czy nadwagą. Tak jak herbata z infekcjami i wolnymi rodnikami.
Od dawna wszyscy zadają sobie pytanie: kawa czy herbata? A odpowiedź jest prosta. I jedno i drugie. Bo nie dość, że ich działanie uzupełnia się wzajemnie to jeszcze mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Po pierwsze kawa, dzięki zawartości kofeiny, działa pobudzająco przyspiesza metabolizm i poprawia koncentrację. Po drugie zawiera antyoksydanty, które odmładzają naszą skórę i poprawiają jej kondycję. Nadmiar kawy może jednak szkodzić – nadciśnienie i odwodnienie, więc warto spróbować jej substytutów, jak kawa żołędziowa, orkiszowa czy zielona.
W przypadku herbaty nie trzeba być aż tak ostrożnym. Ta z kolei działa nawadniająco i pomaga spalać tłuszcz podczas wysiłku fizycznego. Dzięki przeciwutleniaczom zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór, a bioflawonoidy zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za infekcje. Można ją pić w dużych ilościach, choć w przypadku czarnej należy ograniczyć się do jednej filiżanki dziennie, bo działa pobudzająco, tak jak kawa. Szeroki wybór kawy i herbaty, zwłaszcza tej ekologicznej, znajduje się w sklepach internetowych.
Zdrowa Żywność Katowice